Video: Firefox AK och Tgr Lou " />

Firefox AK – If I Were A Melody

February 25, 2008 |  av  |  Nyheter, Recensioner

Firefox AK - Skivkoll.se

Firefox AK – If I Were A Melody (Razzia/Bonnier Amigo) 

För några år sedan stod Firefox AK i Bondens källare på Söder i Stockholm. Hon hade bakgrundsmusiken inspelad på sin iPod i bakfickan, och själv lade hon på gitarr och sång. Scenen var inte en scen, utan Andrea Kellerman stod direkt på golvet. Vi som var där var inte helt säkra på om det vi bevittnade var en småhajpad dagslända eller början på något stort.

Men saker och ting har förändrats mycket sedan dess – Firefox AK släppte ett ganska hyllat debutalbum (Madame, Madame), hon har bott i Berlin (ja det är mycket snack om det, men det har också viss betydelse i sammanhanget) och släpper nu sin andra skiva.
Det är skönt att höra att Andrea Kellermans synthpop fått utvecklas åt det hårdare hållet, och där kommer Berlinvistelsen in som en röd tråd i historien.

Om Madame, Madame var lite bräcklig på sina håll, är If I Were A Melody mer gedigen, hårdare, klubbigare, men också mörkare. Firefox AK har varit support på Junior Boys spelningar, och det är även Matt Didemus från duon som har mixat If I Were A Melody, samt producerat två spår.
Om indiepubliken fortfarande trånar efter melankolisk electronicapop, är den här skivan ett viktigt verk i genren. Att lyckas kombinera dovt tyska technobasgångar med Kellermans svala sång och poppiga låtskrivande är ett snyggt arbete, och det förvånar nog ingen om Firefox AK kommer kunna bli en ännu mer väletablerad internationell företeelse under 2008.

 


Kommentera